Programi besplatni
Na Internetu postoji dosta besplatnih programa za elektroničare koji mogu odlično poslužiti. Na primjer postoje odlični programi za mjerenja pomoću zvučne kartice ugrađenje u kompjuter. Naravno to ima ograničenje u pogledu frekventnog opsega , ali u praksi sve radi odlično a možete i iskoristiti svoju staru 486 koju nikom ne možete ni pokloniti i kamoli prodati. Najzanimljiviji je osciloskop koji su pravi vrlo skupi.Da ne govorimo kako je slika i na najmanjem monitoru ogromna prema ekranu osciloskopa i rad je pravi užitak. Ništa lošiji nije ni generator signala koji daje digitalno određenu frekvenciju puno točnije nego bilo koji analogni generator a posjeduje funkcije koji oni nikad neće imati. Izrada zvučničkih kutija i skretnica je matematički vrlo složeno ali zato postoje potpuno besplatni programi koji odlično rade. Naravno izrada štampanih pločica je osnova za bavljenje elektronikom i tu postoje besplatni programi. Naravno svi ti programi ne mogu se mjeriti sa skupim prof. programima ali su jednostavniji za upotrebu i napraviti će posao. Pri tome nećete platiti ništa i nećete postati lopov i grešnik i završiti u paklu. Programi su komprimirani sa automatskom dekompresijom. Znači morate ih učitati u kompjuter i kliknuti na njih i oni će se automatski otpakirati.

 

 

 

 


 

Osciloskop1
Osciloskop2
Generatori1 Generatori2 Generatori3
Imamo 2 osciloskopa jedan stariji i kraći, i noviji i duži. Probajte oba pa vidite koji vam više odgovara. Da bi radili možda treba zvučnu karticu prebaciti na 8 bitni ulaz ako je u 16 bitnom. Rade odlično i na prastarim kompjuterima i na bezveznim karticama sa OPL3 čipom koje su se prodavale po 50kuna.
Imamo 3 generatora signala pa učitajte i vidite koji vam najbolje radi. Naravno opseg generatora je ovisan o opsegu ugrađene kartice, ali novije kartice idu i preko 40 khz što je i više nego dovoljno. Ako ste učitali program osciloskop možete spojiti ulaz i izlaz audio kartice i na osciloskopu ljepo gledati signal.
Konstrukcija zvučnika Program za proračun boja otpornika
Odličan program sa gomilu mogućnosti i ogromnom bazom zvučnika kojima. Ako vaš nije u njoj morati ćete upisati podatke sa kutije ili iz kataloga zvučnika. U toku rada možete proizvoljno upisivati volumen kutije kao i bas refleks rezonanciju a program će trenutačno izračunati i prikazati frekventni opseg. Osim toga ugrađen je generator signale kao i proračun skretnice i to aktivne i pasivne. Samo upišete frekvenciju i otpor zvučnika i dobijete vrijednosti elemenata Jednostavan program domaće proizvodnje za izradu pločica. Ima gotove elemente koje samo razmještate po pločici i povezujete sa vodovima. Radi pod vindovsima i jednostavan je za rad.
Eagle
Crtanje šema
Vrhunski program za crtanje i izradu pločica. Postoji potpuno besplatna verzija koja ima ograničenje da nemože raditi pločice šire od 10 cm i samo dva sloja što su ograničenja koja za amatere i tako nemaju nikakvog značenja jer većinom i nerade veće pločice.Program je vrhunski i automatski od šeme crta pločicu ali je malo kompliciran. Više o programu možete naći na stranici www.cadsoft.de.htm. Na svu sreću u susjednoj državi preveli su upute na nama razumljiv jezik što obavezno pročitajte prije nego krenete u rad. Upute su u pdf formatu.i mogu se naći na stranici za početnike. Iako je uputstvo za eagle poslužiće i za upoznavanjem terminologija i za ostale programe
Za to vam nije potreban nikakav poseban progra već bilo koji program za crtanje što jednostavniji to bole. Odlično će poslužiti običan windows paint ali i bilokoji drugi program za crtanje. Jednostavno odvorite dva drawa u jednom učitate sliku sa elementima i ond radite copy u drugi gdje crtate šemu. Naravno ovdje se nalazi bmp slika sa najčešćim elementima.