Upute za izradu štampanih pločica foto postupkom


Izrada štampanih pločica nije neki problem jer najveći problem je izrada nacrta što se nekad radilo ručno , a danas to je pojednostavljeno upotrebom kompjutera. Iako mnoge uređaje možete jednostavno napraviti na univerzalnim pločicama koje se danas mogu vrlo jeftino nabaviti a imaju i već izbušene rupe. Postoje dvije vrste materijala, lošiji pertinaks i bolji vitroplast. Osim što je puno čvršći i elastičniji vitroplast je i proziran pa se kroz njega vide vodovi što olakšava postavljanje elemenata. Naravno vitroplast je i duplo skuplji pa ako štedite znajt da će uređaji jednako dobro raditi i na pertinaksu. Možete kupiti pločice koje imaju tvornički  nanesen foto lak a možete sami nanositi lak. Tvornički naneseni sloj je potpuno jednako nanesen i nema nikakvih nečistoća koje bi mogle prekinuti vodove ali takve su pločice duplo skuplje od postupka sa sprejem. U oba slučaja foto sloj ili sprej moraju biti novi jer nakon godinu dana se pokvare.

Izrada predloška

Pločicu napravite u nekom programu za pravljenje tiskanih pločica , te ju sprintate na laserskom štampač i postavite tako da sprintana strana (na papiru, paus papiru ili foliji) bude do bakrene površine vaše pločice. Ako shemu sprintate na papir onda će vam se vrijeme osvjetljavanja podići za 3-4 minute. Ako to ne želite možete papir učiniti providnim s pausclear sprejem . Nakon nanošenja pausclear spreja potrebno je postaviti papir u neku staru knjigu i malo pritisnuti tako da višak tekućine izađe u knjigu.
Izrada pločice

U
zmite vitroplast ili pertinaks pločicu, izmjerite i odrežite rubove tako da bude prikladna vašoj potrebi uvećana za 10mm. Nakon toga je potrebno rubove brusiti i oprati s vimom do do visokog sjaja. To radimo da bismo bili sigurni da na pločici nema niti malo masnoće koja bi mogla štetiti postupku. Pločicu obrišemo s čistom krpom koja ne ostavlja prašinu ili dlačice za sobom. Na svakom mjestu gdje ostane i malo prašine ili masnoće lak sa neće primiti i nastane rupa na vodovima
Nanošenje laka


Ako na pločici nemamo prašine postavimo na stol novinski papir (da ne poprskamo stol) i pločicu. Uzmite sprej u kojem se nalazi foto lak (positiv 20) i bez prekida nanosite lak na pločicu s udaljenosti od 15 do 20 cm. Pločica vam mora za vrijeme prskanja biti strogo u horizontalnom položaju. Ako ste štedljivi s foto lakom biti će vam lakše, jer vam se neće nagomilavati lak na rubovima. Ali nemojte biti ni previše štedljivi. Nemojte više puta prelaziti preko istog mjesta.

Sušenje laka

Oslojenu pločicu postavimo u pećnicu koju uključujemo na 50-60 oC u vremenu sušenja od pola sata. Pločicu stavite u hladnu pećnicu, pa ju tek tada uključite. U početku naka vam to bude strogo pravilo, kasnije isprobavajte... Ako ju sušite na sobnoj temperaturi onda sušenje traje oko 24h. Ako nešto nije u redu ponovite cijeli postupak!
Osvjetljavanje pločice

Postavimo pločicu na neku tamnu površinu (nije nužno). Na nju postavimo prethodno napravljen papir s shemom tako da tiskani vodovi budu do pločice. Na to postavimo staklo bez ikakvih zareza i oštećenja.ili plesiglas debljine oko 3 mm. Uključimo UV izvor i osvjetljavamo pločicu s udaljenosti 20 cm oko 4-10 minuta. Potrebno je pričekati s pločicom, te ju postaviti pod izvor nakon 2 minute od uključenja da se izvor zagrije na radnu temperaturu.  Morat ćete isprobavati, jer ovo vrijeme ovisi o starosti laka, debljini njegova sloja, jačini izvora svjetlosti. Kada završimo proces, trebali bi se na pločici vidjeti vodovi. Vremena su dana orjentaciono i treba pokusom odrediti pravo vrijeme. Naprimjer sprintajte na papir 10 linija različite debljine na razmaku od 3-4 mm, a dužine od oko 15 cm. Ovim načinom možete isprobati vremena za svaki novi sprej. Oslojite pločicu i postavite papir, te se pripremite za osvjetljavanje kako je objašnjeno. Razlika je u tome da uzmete nešto što ne pušta svjetlost najbolje komad lima i pokrijete 14 cm, samo 1 cm ostavite vani. Zatim osvjetljavate 1 min, pa oslobodite još  1 cm. Sada oba cm osvjetljavate 1 min. Nakon toga opet 1 cm oslobodite pa opet 1 min. Na papiru si obilježite minute i točno čete znati koliko trebate osvjetljivati za najbolji rezultat. Žarulje koje upotrebljavate moraju biti specijalne koje emitiraju UV svjetlo, sa običnim žaruljama teško ćete bilo što napraviti.

Izvor                                 vrijeme                    razmak              

živina žarulja

philips HPR 125                  3 min                     30 cm

 

živina žarulja

1000W                                90 s                      50 cm

 

živina žarulja

500 W                                 150 s                    50 cm

 

Sunce                                5-10 min

 

Razvijanje pločice

U posudu u koju vam stane vaša pločica napravite otopinu s razvijačem kojeg ste prethodno kupili. Najčešće je pakiran u vrećice od 7grama koji se otopi u litri vode. Radi se o natrijevom hidroksidu NaOH ili poznatijem kao laugenštajn. Ne kupujte veće paketiće jer ćete teško odmjeriti 7 grama. Stavite pločicu unutra i počet će se uskoro pojavljivati vodovi. Kada se dovoljno razvije izvadite ju i stavite pod mlaz vode. Ako ste zakasnili nestat će vam vodovi s pločice, te ćete morati sve ponovo.
Nagrizanje pločice


Nek
ad su se pločice nagrizale sa FeCl3 ali on vrlo sporo nagriza ako nemate grijač koji ga zagrije i pumpicu koja stalno puše zrak u otopinu. Zato većina ljudi nagriza sa solnom kiselinom i hidrogenom, pa ću vam taj postupak i objasniti. Nakon razvijanja je potrebno nagristi nepotrebne dijelove bakra. Nasipajte u posudu s pločicom obične 18 % solne kiseline koja se kupuje u trgovinama razrijedite je sa isto toliko vode. Ništa se ne dešava dok se ne doda jedan čep vodikovog peroksida H202 (koji se nekad koristio za stvaranje plavuša). Ako dodate više peroksida brže će biti nagrizanje i obrnuto. Malo isprobavajte. Pazite da ne dodate previše peroksida jer će tekućina poluditi i uništiti pločicu. Bolje je dodati samo malo peroksida s povremenim ljuljanjem posude u svim pravcima, jer će tanji vodovi biti bolje kvalitete.

Ako vam otopina dođe u kontakt s kožom ili očima stavite ju pod vodu i dobro isperite. Pri razvijanju se razvija otrovan plin koji izbjegavajte udisati i radite u dobro provjetrenoj prostoriji.

Skidanje laka

Nakon svega je potrebno skinuti lak s acetonom i isprati u vodi pa dobro osušiti. Ako želite zaštititi vodove od vanjskih utjecaja nanesite na vodove Plastik-Spray 70.Nemojte se obeshrabriti ako vam ne uspije od prve, jer za sve treba imati malo sreće i iskustva. Osim foto postupka postoji i postupak koji se sa folije toplinom prenese otisak sa prozirne folije ,a za veće serije upotrebljava se sitotisak ali on je preskup za serije manje od 100 komada.